podium kleuters / onderbouw

De verbouwing en verduurzaming van CBS de Sluis was een fantastisch project om te doen. Na de begeleiding van de asbestsanering is er daarna een plan gemaakt om deze school uit de jaren 70 opnieuw op de kaart te zetten. Een school met een oppervlak van meer dan 2000 m2 waarbij een aantal knelpunten zaten naast de aanwezige verborgen ruimtelijke kwaliteit:

  • onduidelijke oriëntatie voor de boven, onder- en middenbouw groepen
  • slechte ventilatie
  • weinig verlichting
  • hoog energieverbruik

De school is veranderd in een oase van licht waarbij door de toepassing van kleur en vorm in de meubels, gevels en gangen de oriëntatie optimaal is. Er is ruimte gemaakt voor een gemeenschappelijke ruimte, grote- kleine leerhoeken en concentratieplekken. De slecht ventilatie en verlichting is op frisse scholen kwaliteit B gebracht.  Het energiegebruik is geminimaliseerd door het optimaliseren van de thermische schil (dakisolatie Rc=6.0, HR++ beglazing, gevelisolatie) en het gebruiken van zonne-energie (200 zonnepanelen). Om de 3 verschillende entree’s nog extra te benadrukken is er als extra laag een kunstwerk geïntegreerd in het totaalontwerp.

Het kunstonderwijs wordt gestimuleerd door een podium in de centrale hal, volledig uitgerust met een licht-en geluidsinstallatie, waarbij in een handomdraai het leerplein omgetoverd wordt tot theaterzaal. De kinderen worden vertrouwd gemaakt met de mogelijkheden van licht, geluid en theater, de musical kan beginnen ! Laat de ouders, familie en vrienden maar komen.